Medicinsk Sengeafsnit B
Som nyansat i afsnittet, kan du her finde oplysninger om afsnittet, sociale tiltag samt en oversigt over de ledere og nøglepersoner, du kommer til at møde.
Patientkategorier
Medicinsk Sengeafsnit B (MSB) er internt medicinsk med speciale i lungesygdomme, lever-, mave- og tarmsygdomme og intern medicin.
Lungesygdomme
De hyppigst forekommende sygdomme inden for lungesygdom er:
- Kronisk Obstruktiv Lungelidelse (KOL)
- Kompliceret pneumoni
- Astma
- Lungecancer/onkologi/palliation
- Sarkoidose
- Fibrose
- Hydrothorax
- Pneumothorax
- COVID
Lever-, mave- og tarmsygdomme
De hyppigst forekommende sygdomme inden for lever-, mave- og tarmsygdomme er:
- Alkoholforgiftninger
- Inflammatoriske tarmsygdomme
- Hepatisk encephalopati
- Pancreatit
Intern medicin
De hyppigste forekommende tilstande inden for intern medicin er:
- Pneumoni
- Urinvejsinfektioner
- Erysipelas
Tilhørende klinikker
I afdelingens organisering er følgende klinikker en del af strukturen omkring Medicinsk Sengeafsnit B:
Klinik for Lever-, Mave- og Tarmsygdomme
Se klinikkens side til patienter og pårørende
Klinik for Gigt- og Bindevævssygdomme
Se afsnittets side til patienter og pårørende
Lungeklinikken
Se klinikkens side til patienter og pårørende
Litteraturliste
Forslag til litteratur og hjemmesider, som du med fordel kan orientere dig i:
Dansk Lungemedicinsk Selskab: DLS | Dansk Lungemedicinsk Selskab
Moli, L., Lange, P., Dahl, B.H., 2011. KOL – sygdom, behandling og organisation. Munksgaard – Danmark.
Godtfredsen, N.S. & Nørgaard, A., 2016. Lungesygdomme. Gyldendal.
Dansk Selskab for Gastroenterologi og Hapatologi: DSGH
Organisering af sygeplejen
Du kan finde en beskrivelse af vores organisering samt vores døgnrytmeplan i e-Dok.
Fokusområder
Vi har løbende forskellige fokusområder i afsnittet. Her er et par eksempler på, hvad vi har og har haft gang i. Når du starter hos os, orienterer vi dig om, hvad vi aktuelt er særligt optagede af.
Eksempler på fokusområder
Grundlæggende sygepleje: Løbende undervisning og opdatering i forhold til grundlæggende sygepleje som ernæring, udskillelser, inhalationsmedicin osv.
Rammeordinationer: Undervisning i forbindelse med rammeordinationer om iltbehandling, A-punktur og Salbutamol-ordinationer.
Studieunit
Studieunit er en dedikeret enhed inden for vores afsnit, designet til at fremme samarbejde og læring på tværs af alle uddannelsesniveauer. Vores studerende og elever arbejder tæt sammen med erfarne vejledere inden for klinisk sygepleje rettet mod en specifik patientgruppe. Enheden er fysisk placeret i udvalgte stuer i vores afsnit.
I Studieunit samles kliniske vejledere, oplæringsvejledere og daglige vejledere. Personalet i Studieunit har en særlig interesse i læring og vejledning, hvilket skaber et dynamisk miljø. Samtidig er det vigtigt at understrege, at alle i vores afsnit på et tidspunkt vil bidrage som daglige vejledere.
Formålet med Studieunit er at skabe et fællesskab, der fremmer udviklingen af faglig selvstændighed hos studerende og elever. Vi lægger vægt på, at vores studerende og elever inspireres, udfordres og lærer af hinanden, alt sammen med fokus på patienten. Studerende og elever får mulighed for at sammenligne og repetere faglige områder samt praktiske problemstillinger på tværs af uddannelser og uddannelsesniveauer.
Møder, undervisning og kurser
Vi afholder personalemøder flere gange i løbet af året. Her kan alle bidrage med punkter.
I perioder har vi fokusuger med særligt fokus på den grundlæggende sygepleje (fx udskillelse, ernæring, respiration mm.). I disse uger fordyber vi os i formiddagspausen i almen sygeplejefaglige problemstillinger – ofte i samarbejde med tværfaglige samarbejdspartere.
To gange om året afholder vi tværfaglige temaeftermiddage. Om foråret undervises der i lungemedicin, mens der om efteråret undervises i lever-, mave- og tarmsygdomme. Som afslutning på dagen spiser vi middag sammen.
Derudover arrangeres der med jævne mellemrum simulationstræning, supervision for nyansatte og nyuddannede samt undervisning i rammeordination (A-punktur, ilt, High Flow, Salbutamol).
Sociale aktiviteter
Gavekasse
Det koster 30 kroner pr. måned at være med i gavekassen. Der gives til runde fødselsdage, bryllup, kobber- og sølvbryllup, barsel og længerevarende sygdom. Der er en medarbejder, der er ansvarlig for gavekassen. Sig til, hvis du gerne vil være med.
Arrangementer
Vi har et årshjul i afsnittet, hvor du kan se, hvad der er planlagt. Vi arrangerer bl.a. julehygge, fredagsøl og sommerfest. Planlægningen af arrangementerne går på skift.
Facebook-gruppe
Vi har i afsnittet to Facebook-grupper: MSB og MSB info. Du kan blive medlem af en eller begge. Du skal bare anmode om det.
MSB-gruppen anvendes til sociale aktiviteter, mens MSB info bruges i forbindelse med information om vagtplan og ønsker om at bytte vagt.
Sygemelding
Hvis du er blevet syg, skal du snarest muligt ringe til afsnittet på hovednummeret og give besked. Se under Kontakt. I dagtid på hverdage kontaker du derudover oversygeplejersken eller den driftsansvarlige sygeplejerske.
Hvis du melder dig syg uden for dagtid på hverdage, skal du kontakte oversygeplejersken eller den driftsansvarlige sygeplejerske den førstkomne hverdag inden kl. 9 med henblik på en snak omkring forventet varighed af fraværet.
Dem møder du i afsnittet
Oversygeplejerske Henriette Lund Larsen
Afsnitsleder i Medicinsk Sengeafsnit B, Lungeklinikken, Klinik for Gigt- og Bindevævssygdomme og Klinik for Lever-, Mave- og Tarmsygdomme.
Mail: henrlars@rm.dk
Tlf. 78 42 28 51
Mobil: 20 29 67 80
Driftsansvarlig sygeplejerske Wiki Ulrich
Driftsansvarlig i Medicinsk Sengeafsnit B, Lungeklinikken, Klinik for Gigt- og Bindevævssygdomme og Klinik for Lever-, Mave- og Tarmsygdomme.
Mail: wikiulri@rm.dk
Tlf. 78 42 18 75
Dem møder du også...
Introduktionsansvarlig: Wiki Ulrich
Klinisk vejleder: Lotte Boje Juul
Vejleder for SOSU-elever: Mette Riis Nielsen
TR: Marianne Jacobsen
AMIR: Susan Lind
Specialeansvarlige sygeplejersker:
Pia Boddum (lungesygdomme)
Tina Foged Boje (lever-, mave- og tarmsygdomme)
Nøglepersoner: Nøglepersoner har ansvar for forskellige områder eks. hygiejne, sår, udskillelser, palliation mm. Du finder en opdateret oversigt over nøglepersoner i afsnittet.