Jordemoder
Som jordemoderstuderende på UCN i Aalborg kan du tage den kliniske del af uddannelsen på Regionshospitalet Randers. Læs om den kliniske del her.
Om uddannelsen
Professionsbachelor i jordemoderkundskab er en mellemlang videregående uddannelse, som varer 3 1/2 år. Uddannelsen veksler imellem teoretisk og klinisk uddannelse, hvor du kan komme i praktik på Regionshospitalet Randers.
Uddannelsen er opbygget efter det princip, at de studerende først tilegner sig teoretisk viden, som de derefter i den kliniske uddannelse skal lære at anvende. Desuden opøves kliniske færdigheder. Det betyder at man hurtigt kommer ud i klinikken og får lov at medvirke i den jordemoderfaglige omsorg.
Uddannelsens praktiske og teoretiske del
Som jordemoder kommer du primært til at arbejde med kvinder og familier, som venter barn og på vej til at blive familie.
Arbejdet består hovedsageligt i at støtte, vejlede og drage omsorg for den gravide og fødende kvinde og dennes partner. Ligesom du deltager i barselsomsorgen og medvirker til at understøtte familiedannelsen imellem mor, far og barn.
Jordemødre arbejder typisk på Regionshospitalerne i graviditetsklinikker, på svangre- føde- og barselafsnit og i hjemmefødselsordninger samt på private føde- og ultralydsklinikker.
Klinisk uddannelse
Indhold
Halvdelen af jordemoderuddannelsen består af klinisk undervisning, hvor du primært lærer jordemoderkundskaben ved at deltage i jordemødres arbejde, suppleret med refleksion over sammenhængen imellem den lærte teori og det, som opleves i praktikken.
Den kliniske uddannelse er tilrettelagt i tæt samarbejde mellem den teoretiske uddannelse og de øvrige praktiksteder tilknyttet Jordemoderuddannelsen i Aalborg med det formål at fremme sammenhæng imellem den teoretiske og kliniske uddannelse.
I den kliniske uddannelse tages der udgangspunkt i semestrenes temaer og læringsudbytter og undervisningen varetages af jordemødre, hvoraf en stor del har videreuddannelse som kliniske vejledere, hvilket sikrer en høj kvalitet i undervisningen.
Du kommer i klinisk uddannelse både i konsultationer, på svangre-, føde- og barselsafsnit, til hjemmefødsler samt gynækologisk- og neonatal afsnit.
Formål
Formålet med den kliniske undervisning er, at du i løbet af uddannelsen bliver i stand til selvstændigt at varetage den ukomplicerede graviditet, fødsel og barsel, samt i samarbejde med lægen at varetage komplicerede forløb.
Kvinder føder på alle tider af døgnet og har brug for jordemoderhjælp døgnet rundt, hvilket naturligvis betyder, at du i den kliniske uddannelse deltager i jordemødres arbejde skriftevis i dag-, aften-, natte- og weekendvagter.
I Randers har vi Kendt Jordemoderordninger, som er teams med tre jordemødre, der varetager graviditetskonsultationer og fødselshjælp for en afgrænset gruppe gravide. Det giver kendthed og kontinuitet for familierne.
Jordemødrene har dermed mulighed for at følge den gravide og familien i graviditetens udvikling og hele fødslen samt de første dage efter fødslen.
Som studerende i en 'kendt jordemoderordning', står du til rådighed i flere døgn og kaldes når ordningens egne gravide går i fødsel. Du kommer til at stifte bekendtskab med ordningen på 4. semester
På hospitalsenheden modtager vi internationale studerende, ligesom det er muligt at få dele af den kliniske uddannelse afviklet i udlandet. På den måde kan udviklingen af interkulturelle kompetencer understøttes.
Organisering af klinisk undervisning
To uddannelsesansvarlige jordemødre
På Regionshospitalet Randers er det to uddannelsesansvarlige jordemødre, der varetager den overordnede pædagogiske og didaktiske tilrettelæggelse af din kliniske uddannelse.
Undervisningsform
Disse forestår desuden klinisk undervisning på udvalgte undervisningsdage, med de jordemoderstuderende, der er i klinik. Undervisningen er centreret om, at aktivere de studerendes teoretisk undervisning til anvendelse i praksis situationer. De studerende afholder oplæg om udvalgte emner, som derefter bearbejdes i grupperefleksioner.
Undervisere
Den daglige kliniske undervisning varetages af jordemødre som du følger og deltager i alle deres arbejdsområder. På Afsnit for Syge Nyfødte og for Tidlig Fødte, Afsnit for Kvindesygdomme og Fødsler og i dele af praktikken på barselsafsnit, varetages den kliniske undervisning af sygeplejersker.
Kvalitetssikring
Jordemoderuddannelsen kvalitetssikres igennem løbende evalueringer. Alle såvel teoretiske og kliniske semestre afsluttes med, at de studerende evaluerer kvaliteten af undervisningen i form af besvarelse af et elektronisk spørgeskema.
Efterfølgende analyseres evalueringerne og hvor der lokalt er behov, udarbejdes der handleplaner for at løfte kvaliteten fremadrettet.
Overnatning
Ved behov for overnatning i forbindelse med (tilkalde)vagter, er det muligt at låne et værelse på hospitalet.